30 Nisan 2009 Perşembe

Yayla çorbasi



Malzemeler

9 su bardak et suyu
1 yumurta sarisi
1 çorba kasigi un
yarim su bardagi pirinç
2 çorba kasigi yag
yarim çorba kasigi kirmizi biber
2 su bardagi yogurt
2 çay kasigi kuru nane
tuz

Yapilisi

Pirinç ayiklanip temizce yikanir. Et suyunda yumusayincaya kadar haslanir. Yumurta,yogurt,un iyice çirpilip,yarim bardak et suyuyla sulandirilir. Kaynamakta olan pirince katilip ates hafifletilir,tuz ilave edilir. Kabarma belirtisi gösterince üzerine kuru nane serpilip,kizdirilmis biberli yag çorbanin üzerine dökülür.

Tavuk sinitzel



Malzemeler

4 parça dövülmüs tavuk gögsü
1 su bardagi un
1 su bardagi galeta unu
2 adet yumurta
tuz,karabiber,kirmizi biber

Kizartmak için siviyag

Yapilisi

Yumurtalari bir kapta çirpin,tavuklari önce una,yumurtaya ve galeta ununa batirin. Tavaya siviyagi koyun kizgin yagda kizartin.

Sade kuru fasulye



Malzemeler

500g kuru fasulye
1 yemek kasigi salça
2 kuru sogan
2 adet kirmizi sivri biber
1 dis sarimsak
siviyag
tuz,kirmizi biber,karabiber

Yapilisi

Fasulyeleri aksamdan suya koyun. Ince dogranmis sogan ve yagi birlikte kisik ateste karistirarak pisirin. Suyunu çekince, dogranmis sogan, sivri biber, sarimsak, salça, fasulyeler, kirmizi biber, karabiber, tuz ve üstünü kapatacak kadar sicak su ilave edip pisirin. Fasulyelerin suyunu süzerek ilave edin. Orta ateste yumusayincaya kadar pisirin.

Zeytinyagli kabak yemegi



Malzemeler

3 adet kabak
2 adet havuç
2 adet domates
1 adet büyük boy kuru sogan
5-6 dis sarimsak
yogurt
zeytinyagi
tuz,karabiber,pulbiber,kuru nane
dilerseniz avuç içi kadar pirinç

Yapilisi

Soganlari küçük küçük dograyin. Bir tencereye zeytinyagini,sogani koyup pembelesene kadar birakin. 2 dis sarimsagi ekleyin,biraz daha kavurun. Ardindan havuçlari ve kabaklari soyup,dograyin. Ilkin havuçlari tencereye koyun ve 2-3 dk kavurun. Ondan sonra kabaklari ekleyin ve bir iki dakika daha kavurun. Domatesleri soyup küçük küp seklinde kestikten sonra,suyunu birakana kadar pisirin.

En son olarak tuzu,karabiberi,suyu ekleyerek pisirmeye birakin,arada bir yemegi karistirin,havuçlar ve kabaklar yumusayinca,atesten alin. Servis tabagina aldiktan sonra,dilerseniz sade sekilde veya sarimsakli yogurtla servis yapa bilirsiniz. Süslemek için üzerine kuru nane ve kirmizi pul biber serpistire bilirsiniz.

Etli biber dolmasi



Malzemeler

yarim kilo dolmalik biber
250g kiyma
1 çay bardagi pirinç
2 kuru sogan
1 demet maydanoz
2 domates veya bir kahve kasigi salça
2 yemek kasigi yag
tuz,karabiber,nane

Yapilisi

Biberlerin üst kismindan yuvarlak kapak gibi kesin. Cekirdeklerini temizleyip iyice yikayin. Rendelenmis sogani,ince dogranmis domatesleri,maydanozlari,kiymayi,pirinci,tuz,naneyi ve biberi iyice karistirin. Bu karisimi biberlerin içine. Bu karisimi biberlerin içine fazla doldurmadan doldurun. Bir tencereye dizerek yerlestirin. Biberlerin üstüne halka seklindeki biber kapaklarini yerlestirin. Yag ve biberlerin yari seviyesine kadar sicak su ekleyip hafif ateste pisirin. Dilerseniz ardindan benim yaptigim gibi firina verip hafif üstleri kizarana kadar tutmak,afiyetler olsun.

Balik tava



Malzemeler

1 kg balik (ben sardalya almistim)
1 su bardagi siviyag
2 çorba kasigi un
1 adet limon
5-6 dal maydanoz
karabiber,tuz

Yapilisi

Iyice temizlenmis baliklari (pullu ise pullari yikandiktan sonra) süzülür. Tuz ve biberlendikten sonra iyice unlanir. Tavada yag kizdirilir. Fazla unlari silkelenen baliklar çevrilerek kizartilir. Fazla yagi almak için baliklar kagit havlu üzerine birakilir. Servis tabagina alinir. Üzerine dilerseniz kiyilmis maydanoz, dilimlenmis limon, bol yesilikle soganla servis edilir.

Domatesli sulu köfte



Malzemeler

250g kiyma
1 avuç içi kadar pirinç
1/2 demet maydanoz
1 bas sogan
biraz un
tuz,karabiber,nane
siviyag
1 yemek kasigi salça veya rendelenmis 2 domates
1-2 patates
1-2 havuç (istege bagli)

Yapilisi

Kiymanin içine rendelenmis sogan,ayiklanmis pirinç,maydanoz,tuz,karabiber koyup iyice yogurun. Findik büyüklügünde parçalara ayirip yuvarlayin. Unlanmis tepsiye dizin,tepsiyi sallayarak hepsini unlayin. Bir tencereye salçayi veya domatesi koyup,dogranmis patatesleri ve dogranmis havuçlari koyalim,biraz nane,tuz ekleyip karistiralim,yeteri kadar su koyup kaynamaya birakalim. Köfteleri ilave edip pirinçler pisinceye kadar pisirelim.

Yogurtlu patates tava



Malzemeler

4 adet orta boy patates
2 adet orta boy kuru sogan
siviyag
2 su bardagi ilik su
1 çay kasigi tuz,karabiber
3 su bardagi yogurt
2 dis sarimsak
2 çay kasigi kirmizi toz biber
2 çay kasigi kuru nane

Yapilisi

Patatesleri soyup yikadiktan sonra tavla zari seklinde küp küp dograyin. Kararmamalari için tuzlu suda bekletin. Kuru soganlari soyup incecik dograyin. Sarimsaklari dövüp derin bir kaba aktardiktan sonra üzerine yogurdu ekleyin ve karistirin.

Siviyagi orta boy bir tencerede kizdirin. Süzüp,kagit havluyla kuruladiginiz patatesleri kizgin yaga aktarin. Üzerine incecik dogradiginiz soganlari da ilave edip,orta isili ateste,sik sik karistirarak kavurun. Tuz ve karabiberi serpip,tekrar karistirin. Ilik suyu da ekleyip,ocagin altini kistiktan sonra,patatesler iyice yumusayincaya kadar pisirin.

Ocaktan alip,sicakken servis tabagina koyalim. Üzerine sarimsakli yogurdu gezdirip,kirmizi biber,nane serpistirip afiyetle yiyin.

Milföylü kayisili tatli



Malzemeler

kisi sayisina göre kare milföy hamuru
konserve kayisi kompostosu
1 yumurtanin sarisi
1 damla süt
biraz pudra sekeri

Yapilisi

Firininizi önceden 180 derece isitmaya birakalim. Hazir kare milföylerimizi buzluktan çikaralim ve çözülmelerini bekleyelim. Milföylerimiz eridikten sonra,yagli kagitin üzerine serelim. Her kare milföyün üzerine 3 tane kayisi koyalim resimde ki gibi,ardindan yumurta sarisini az çirpalim ve içine bir dilim süt koyalim yine az çirpalim. Hamurun bir kösesini alip yatiralim ve yumurtayi sürelim,ardindan diger yani yapistiralim ve üzerine yumurta sarisini sürelim. Kare milföyler bitene kadar bu islemi yapalim,ve ardindan 15 dk firina verelim,son 5 dakikasinda çikarip üzerlerine az pudra sekeri serpelim,ve tekrar son 5 dk için firina verelim,ki üzerleri az karemelli gibi görünsün.

Hardalli soslu brüksel lahanasi



Malzemeler

1 kg brüksel lahanasi
2 çorba kasigi hardal
1 büyük sogan
1 küük kutu krema
1 tatli kasigi nisasta
tereyag

Yapilisi

Brüksel lahanalarin dis yapraklarini temizleyelim eyer gerekiyorsa. Bir tencerenin içine koyup sicak su döküp üstünü geçecek kadar 15-20 dakika haslamaya birakalim,yumusadiginda süzgeçte geçirelim ve bi kenarda bekletelim. Sogani yemeklik dograyalim.

Bir kapta hazir kremayi,hardali,nisastayi ve karabiberi serpistirip çirpalim. Diger yandan tereyagi tavaya koyup soganlari kavuralim rengi degisene kadar. Brüksel lahanalarini soganlarin üzerine dökelim,ardindan sosumuzu dökelim,tuz,karabiber serpistirip 5 dk pisirip afiyetle yiyin.

Tavuklu Besamel Soslu Kabak

Inanin çok lezzetli ve çok hafif rejimde olanlar için bire bir,kabak haslandigi için yagsiz oluyor...hemde çok lezzetli tavsiye ederim.



Malzemeler

4 adet kabak
3 adet tavuk gögsü
10 adet mantar (ya da konserve mantar)
3 çay kasigi siviyag

Besamel sos için: 1 su bardagi süt,2 çay kasigi un,1 çorba kasigi margarin,1 su bardagi kasar rendesi,karabiber

Yapilisi

Kabaklari uzunlamasina ikiye bölün. Tuzlu suda kaynatin,alip tepsiye dizin içini hafifçe küçük çekirdek kismini çikartin. Diger taraftan tavuk gögüslerini küçük parçalar halinde dograyin ve tavada siviyagla kavurun,tavuklar suyunu çekince dogranmis mantarlari veya konserve mantari içine ilave edin. Ayri bir tencerede besamel sosu yapin ve tavuklu mantarli tavaya ilave edin,karistirdiktan sonra pulbiber,karabiber,tuz serpistirin bir yemek kasigi kadar kasar rendesi ilave edin,atesten alin.
Kabaklarin içine doldurun,üstüne tekrardan kasar rendesi serpistirin ve pulbiber ilave ederek firina verin,kasarlar eriyince firindan alip afiyetle yeyin.




29 Nisan 2009 Çarşamba

Sucuklu karniyarik böregi ve tuzlu lokma

Sucuklu Karniyarik Böregi



Malzemeler

yarim kangal sucuk
250g taze kasar peyniri
2 yufka
1 yumurta
1 su bardagi yogurt
2 çorba kasigi siviyag

Yapilisi

Yufkalari açip dört esit parçaya kesin. 8 üçgen parça elde edin. Yogurt,1 yumurta ve 2 kasik siviyagi bir kased iyice karistirin. Sucuk ve peyniri dilimleyin. Her bir yufkanin üzerine yogurtlu karisimdan sürün,genis tarafina sucuk ve peynir dilimlerini yerlestirin. Yufkayi,sigara böregi gibi yanlardan kapatip rulo yaparak sivri ucuna dogru sarin. Börekleri bu sekilde hazirlayip yaglanmis firin tepsisine aralikli dizin.

Böreklerin üzerini biçagin ucuyla karniyarik gibi kesin. Kesilen kisimlara birkaç sucuk dilimi yerlestirin. Yumurta sarisini çirpip firça ile üzerlerine sürün. Önceden isitilmis 200 dereceye ayarli firinda 25 dk pisirin. Afiyet olsun.

Tuzlu Lokma



Malzemeler

1 su bardagi kaynar su
3 kasik yogurt
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 tatli kasigi tuz
2.5 su bardagi un
siviyag

Yapilisi

Bir genis kabin içerisine sicak suyu,yogurdu ekleyip iyice karistirin. Yumurta,tuz,kabartma tozu ve unu ilave edip iyice karistirin. Civik bir hamur elde etmelisiniz. Bir tava içerisine siviyag koyup iyice ateste kizdirin ve hamuru bir kasik yardimiyla alip yagda arkali önlü kizartin.

Tuzlu lokma tarifini bu siteden aldim kendisine tesekkür ediyorum.

Emelin tuzlu keki

Bu güzel tarifi sevgili emelden aldim kendisine ait özel bir tarif gördügüm an yapmak istedim kendisine paylasimi için tesekkür ediyorum.



Malzemeler

Hamuru için

3 adet yumurta
1 su bardagi yogurt
1/2 su bardagi erimis margarin
1/2 su bardagi siviyag
1 paket kabartma tozu
1 çay kasigi tuz
100g beyaz peynir
2.5 su bardagi un

Üzeri için

2 orta boy patates
10 adet siyah zeytin
1 çay kasigi tuz,pulbiber,karabiber
100g kasar peynir rendesi
susam

Yapilisi

Yumurtalari 5 dk çirpin. Üzerine siviyag,erimis margarin,yogurt ekleyip çirpin. Ardindan unu,kabartma tozu,tuzu,sivi karisima ekleyin,son olarak rendelenmis beyaz peyniri ekleyip karistirin. Biraz margarinle tepsiyi yaglayin,yagladiktan sonra bol miktarda susam serpin. Susamin her tarafina yapismis olmasi lazim,sonra hamuru tepsiye dökün.

Patatesleri haslayip,kabugunu soyduktan sonra küçük kareler halinde kesin ve baharatlarla tuzla karistirip kek hamurun üzerine yayin. Patateslerin üzerine rendelenmis kasar peyniri,susam ve çekirdekleri çikarilmis siyah zeytinleri de ekleyip 160 derecelik firina verin ve 40 dakika kadar pisirin. Firininizi yine kontrol edin,yavas bir sekilde pismesi lazim.

Tek Kisilik Köstebek Pastaciklar

Bu güzel tarifi sevgili emelden aldim kendisine çok tesekkür ediyorum. Mutlaka deneyin derim.



Malzemeler

Kek hamuru için

2 adet yumurta
1 su bardagi toz seker
1 çay bardagi süt
1 çay bardagi siviyag
1.5-2 su bardagi un
1 çorba kasigi kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya sekeri

Kremasi için

2 su bardagi süt
2 çorba kasigi un
4 çorba kasigi seker
1 çorba kasigi pirinç unu
1 çorba kasigi nisasta
1 paket vanilya sekeri
1 paket krem santi+1 su bardagi süt
1 avuç kadar findik

Yapilisi

Kek için tüm malzemeleri bir kap içerisinde çirpin,cam tepsiye yagli kagit koyup hamuru içine dökün 175 derecelik firinda pisirip ilinmaya birakin. Kek pistikten sonra su bardagi yardimiyla yuvarlaklar yapin.

Diger taraftan süte,unu,pirinç unu,nisastayi,sekeri koyup muhallebi kivami gibi krema hazirlayin. En son tencereye vanilya sekerini ekleyip ocagi kapatalim ve mikserle 10 dk çirpin. Krem santiyi bir bardak sütle çirpin kremaya krem santiyi ekliyelim karistirip pürüzsüz hale getirin.

Yuvarlak keklerin üzerine kasik yardimiyla kremadan sürün. Yuvarlaklardan arta kalan keki robotta çekin dilerseniz kremanin üzerine 2-3 findik koya bilirsiniz ve robottan çektiginiz kek kirintilarini üzerlerine dökün,bu islemi yaparken elinizle hafifçe bastirin kek kirintilari kremaya yapissin ve o sisik görünümü saglasin 3-4 saat buzdolabinda bekletip afiyetle yiye bilirsiniz.

Salçali tavuk biftek



Malzemeler

2 adet tavuk gögsü (bifteklik)
2-3 adet sogan
2-3 yemek kasigi siviyag veya zeytinyagi
1 tatli kasigi salça
1/2 çay bardagi süt
tuz,karabiber,pulbiber,kekik

Yapilisi

Büyük bir kaba soganlari piyazlik dograyin. Zeytinyagini,salçayi,siviyagi,sütü,tuzu ve baharatlari da ekleyip harmanlayin. Sosun içine tavuk bifteklerini de koyup terbiyelenmesi için 2 saat buzdolabinda bekletin.

2 saat sonra biftekleri alip,üzerine yapisan soganlari mümkün oldugunca temizleyin. Teflon tavada hiç yag kullanmadan arkali önlü pisirin.

Tavuklu Bulgur Pilavi



Malzemeler

1 çorba kassesi pilavlik bulgur
1 sogan 1 adet tavuk budu
2 domates
2 yesil biber
1 tatli kasigi salça
tuz,karabiber

Yapilisi

Tavuk budunu yikiyoruz ve bol tuzlu suda hasliyoruz. Pilavlik bulguru yikiyoruz. Tencerenin içine siviyag koyuyoruz. Üzerine ince dogranmis sogan ilave edip kavuruyoruz. Sonra bulguru ilave edip bir süre daha kavuruyoruz. Dogranmis yesil biber ilave ediyoruz,karistiriyoruz. Sonra domates ve salça ilave ediyoruz. Haslanmis tavuk butunun suyunu ayarliyoruz. Kapagini kapatip kisik ateste pisiriyoruz. Ara sira karistiriyoruz,pistikten sonra dinlendiriyoruz. Üzerine tavuk budunu parça parça yapip servise sunuyoruz.

Tas Kebabi



Malzemeler

yarim kilo dana kusbasi
1 adet sogan
2 adet patates
1 çorba kasigi salça
1 çorba kasigi un
2 su bardagi su eti haslamak için
3 su bardagi su yemek için
2 çorba kasigi tereyag
tuz ve karabiber

Yapilisi

2 su bardagi sicak suyu tencereye koyun,etleri sicak suda 10 dk haslayin. Haslanan etleri suyun altinda süzün ve yikayin. 1 adet sogani ince ve küçük dograyi. Tencereye 2 çorba kasigi tereyagini koyun ve kizdirin. Yaglar kizinca soganlari pembelesinceye kadar kavurun. Soganlar kavrulunca salçayi ekleyin ve karistirin. 1 çorba kasigi unu,tuz ve karabiberi de ekleyip 1-2 dk kavurun. Üzerine 2 su bardagi sicak suyu dökün ve süzdügünüz etleri tencereye ilave edin ve orta ateste 30-35 dk pisirin. Pistikten sonra yemegi sosuyla beraber bir kaba alin. Bu arada 2 adet patatesi büyük küpler halinde dograyin ve patatesleri ayri bir tavada yagda kizartin. Kizaran patateslerin yagini iyice süzdürdükten sonra yemegin üzerine alarak servis yapip afiyetle yeyin.

Peynirli Pogaça



Malzemeler

1 paket margarin
1 çay bardagi yogurt
1 çay bardagi siviyag
1 paket kabartma tozu
2 yumurta (birinin sarisi üzeri için)
200g beyaz peynir
aldigi kadar un

Yapilisi

Bütün malzemeleri derin bir kabin içerisine koyup yogurun. Elenmis unu karisima yavas yavas ekleyerek kulak memesi yumusakliginda bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklügünde koparip yaglanmis firin tepsisine dizin. Ayirdiginiz yumurta sarisini üzerine sürün. Önceden isitilmis firinda 180°C de pisirin.

Domatesli tavuk baget



Malzemeler

8-10 adet tavuk baget
1 adet kuru sogan (yemeklik dogranmis)
3 adet domates (küp seklinde dogranmis)
4-5 dis sarimsak (dogranmis)
siviyag,tuz,maydanoz,pulbiber

Yapilisi

Öncelikle tavuk bagetleri yikayip bir tencereye alin ve üzeri kapanacak kadar su koyun ve bir 15-20 dk haslayin. Haslandiktan sonra tavuk bagetlerin derisini çikarin.

Bir tencerede siviyag koyup soganlari pembelestirene kadar kavurun. Sarimsaklari ilave edin,biraz daha karistirin. Ardindan domatesleri,kuru maydanozu,tuzu,pulbiberi ekleyip biraz karistirdiktan sonra tavuk bagetlerini ekleyip bir 5-10 dk pismeye birakin.

12 Nisan 2009 Pazar

Patatesli Cig Köfte



Malzemeler

4 adet orta boy patates
2 su bardagi ince bulgur
1 su bardagi ilik su
4 adet orta boy domates
1 yemek kasigi salça
1 çay kasigi dolusu pulbiber
2 çay kasigi tuz,karabiber
maydanoz
1-2 adet taze sogan
yarim demet marul

Yapilisi

Patatesleri soymadan ortadan ikiye böldükten sonra tencereye yerlestirin. Üzerine çikacak kadar su ekleyip bir tatli kasigi tuz serpistirdikten sonra yumusayincaya kadar haslayin. Pistikten sonra soyun.

Köftelik bulguru genis bir kaba aktarip üzerine 1 su bardagi ilik su ekleyin. Üzerine rendelenmis domatesleri ilave edip,bulgurun islanmasi için bi 15 dk kadar bekletin. Sicak haldeki patatesleri rendeleyip üzerine ekleyin. Harci, yaklasik 5-6 dk bastira bastira yogurduktan sonra,üzerine salçayi katip 10 dk daha yogurun. Baharatlari serpistirip 5 dk daha yogurun. Maydanoz ve sogani ayiklayip,incecik dograyin. Marul yapraklarini da gövdelerinden ayirin. Iyice köfte harcindan ceviz büyüklünde parçalar koparip,avuçlariniz arasinda yuvarlayin. Elinizi soguk suyla sik sik islatin.

Marul yapraklarini genis bir servis tabagina dizin. Üzerine köfteleri yerlestirip,en üste kiyilmis sogan ve maydanoz serpistirdikten sonra servise sunun.