21 Mart 2009 Cumartesi

Seftalili Komposto ve Karamelali Muzlu Komposto

Seftalili Komposto



Kisi basi

3 adet seftali
1 yemek kasigi toz seker

Yapilisi

Seftalileri soyup dilediginiz sekilde dograyin. Seftalilerimizi bir tencereye koyalim,ve üzerine su dökelim yarisina kadar,sekeri ekliyelim ve kapagi kapali kisik ateste 35 dk pisirelim. Sürekli karistiralim gerekirse biraz daha su ekleyelim. Ve seftalilerin yapismamasi lazim,pistigi anda alip kaselere koya bilirsiniz. Dilerseniz üzerine tarçin serpistire bilirsiniz.


Karamelli Muzlu Komposto



Kisi basi

3 adet muz
birkaç ceviz
6 yemek kasigi toz seker

Yapilisi

Bir tencerenin içinde karemela yapalim. Bunun için 3 yemek kasigi toz sekeri tencereye koyalim ve hiç karistirmadan kararmasini bekliyelim,karemela rengine dönene kadar. Diger taraftan muzlari soyaliù ve halka seklinde dograyalim. Seker renk degistirmeye baslayinca içine ufalanmis ceviz koyalim,ve bir kaç dakika sekerle koyulastiralim,muzlari ve kalan 3 yemek kasigi toz sekeri de dökelim,tencerenin kapagini kapatalim ve kisik ateste 25 dk pisirelim. Gerekirse biraz su ekleye bilirsiniz. Sürekli karistiralim muzlar tencerenin dibinde tutmamali.

Muzlar erimis hale gelince,kompostayi küçük kaliplarin içine dökelim ve süslemesi için bir kaç tane ceviz koyalim.

18 Mart 2009 Çarşamba

Patlican Karniyarik



Malzemeler

6-7 adet patlican
2 adet domates
2 çorba kasigi yag
1 fincan siviyag
250g kiyma
2-3 adet kuru sogan
maydanoz,karabiber,tuz

Süslemesi için

domates
yesil biber


Yapilisi

Patlicanlarin sap kismini kesip kabuklari alacali olarak soyun. Ortadan yarin,içini oyarak çikarin. Tuzlu suda 15-20 dk bekletin. Daha sonra sudan çikarin suyunu kurutun. Siviyagda çevrilerek pembelesinceye kadar kizartin.

Ince dogranmis sogan ve kiyma 1 kasik yagla hafif kavurun. Küçük bir sekilde domatesleri dograyin ve ekleyin,biraz daha kavurun,1 tatli kasigi salça ekleyip tekrar kavurun. Kiyilmis maydanoz ve tuz,karabiber ilave edin ve karistirin.

Patlicanlari,bir tepsiye siralayin,ortalarina hazirlana içi koyun. Üzerine dogranmis domates ve biber koyun,bir miktar su eklenip ateste veya firinda pisirin.

Lahana Sarmasi



Malzemeler

1 adet büyük boy lahana veya iki küçük lahana
siviyag veya zeytinyagi
2 adet kuru sogan
1 adet havuç
1 adet domates
1.5 su bardagi pirinç
nane,tuz

Yapilisi

Öncelikle lahananin yapraklarini ayiriyoruz ve tek tek yikiyoruz. Bir tencereye su koyup bir kaç dk haslamasini saglayin fazla bekletmeden ve suyunun süzülmesini salayin.

Ardindan baska bir tencereye siviyag ve rendelenmis sogani ekleyin ve bir kaç dakika kavurun...rendelenmis havucu ve rendelenmis domatesi koyup bir kaç dakika daha kavurun...hemen sonra yikanmis islatilmis pirinci ekleyin...tuz,kuru nane serpistirip biraz daha kavurun.

Hazirladigimiz iç arci bir masanin üstünde haslanmis lahana yapragini alip iç harc koyup sariyoruz...önceden haslamis oldugumuz yapraklardan bir kaç tane alip tencerenin dibine koyuyoruz ve sardigimiz yapraklari üzerine yerlestiriyoruz...biraz siviyag gezdiriyoruz,su koyuyoruz ve üzerine bir tabak koyup,pirinçler pistigi zaman atesi kapata bilirsiniz.


Pakette Balik



Malzemeler

1 iri boy levrek,veya palamut,lüfer veya çupra-mezgit
3 orta boy sogan
3 orta boy domates
4-5 sivribiber
1/2 demet dereotu
1/2 demet maydanoz
1 adet limonun suyu
1/2 çay bardagi siviyag
tuz ve karabiber

Yapilisi

Baligi alirken ayiklatip fileto haline getirtin. Filetolari enine 2 esit parçaya kesin,yikayip suyunu süzerek arkali önlü tuz ve karabiber serpistirin.

Yagli kagittan 4 adet diktörtgen parça kesin. Kagitlarin bir kenarina piyaz dogranmis sogani,üzerine kiyilmis maydanozu,üzerine yuvarlak dilimlenmis domatesleri ve küçük dogranmis sivri bibberleri yayip balik filetolari yerlestirin ve yuvarlak dogranmis birer limon dilimi ekleyin. Piyaz soganlari yayip üzerlerine 1 çorba kasigi siviyag gezdirin,kiyilmis dereotu,tuz ve karabiber serpin.

Kagidin bos kenarini diger tarafa katlayip kenarlarini 3 kez kivirarak paket haline getirin. Isitilmis 200 derece firinda 30 ila 40 dk pisirin. Paketlerden birini açarak pisip pismedigini kontrol edin.

Ispanakli Börek

Hazir evdeyken firsat bilip arka arkaya tarif ekliyeyim dedim,geçenlerde ispanakli börek yapmistim simdi onu ekliyorum,buyrun tarife.



Malzemeler

6 tane yufka
yarim kilo ispanak
1 tane sogan
yarim bardak siviyag
1 yumurta
2 çorba kasigi yogurt
tuz,karabiber

Yapilisi

Ispanaklari iyice yikayin ve dograyin,sogani incecik dograyin ve önce tavaya biraz siviyagi,sogani kavurun...ardindan ispanaklari ekleyin...karabiber ve tuz serpistirin.

Tepsiyi yaglayin,bir yufka,bir kat iç koyarak yufkalari dizin. Yogurt,yumurta ve siviyagi karistirip böregin üstüne sürün...firinda pisirin...ve afiyetle yiyin.

15 Mart 2009 Pazar

Findikli Kurabiye



Malzemeler

1 paket margarin
2 çay bardagi pudra sekeri
4 su bardagi un
1/2 çay bardagi süt
2 yumurta (birinin akini ayir)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 su bardagi findik kirigi

Yapilisi

Oda sicakligindaki margarini,pudra sekerini,sütü,yumurtayi yogurun. Elediginiz unu,kabartma tozunu ve vanilyayi karisima ilave edip tekrar yogurun. Hamuru ceviz büyüklügünde sekiller verip üzerini önce yumurta akina sonra findiklara batirip tepsiye dizin. 200 dereceli firinda üzerleri kizarincaya kadar pisirin.

Peynirli-Ispanakli Börek

Canlarim herkese merhabalar...biliyorum baya bi geciktim beni merak eden arkadaslarima çok tesekkür ediyorum...haberde veremedim blogumda annecim Tr'den geldi üç gün olacak...öyle özlemisiz ki anlatamam sizlere 7 ay görememistik sükür kavustuk,bol bol hasret giderdik.



Malzemeler

2 adet yufka
1 fincan beyaz peynir
1 tutam ispanak yapragi
1 adet yumurta
yarim çay bardagi çiçek yagi
susam
yarim çay bardagindan biraz fazla su
tuz,pulbiber
çörek otu

Yapilisi

Yufkalari tezgaha yayiyoruz. Diger tarafta parçalayicinin içine beyaz peynir,ispanak yapragi,çiçek yagi,su,tuz,pulbiber koyup karistiriyoruz. Bu iç harci (püre halinde oluyor) kasik yardimiyla yufkanin üzerine yayiyoruz. Bir ucundan baslayarak yufkayi rulo halinde sariyoruz. Ucundan tutup sol tarafa dogru kivirarak çeviriyoruz. Diger ucunu da ayni sekilde yaparak ortada bulusturuyoruz. Üzerine yumurta sürüyoruz çörek otu veya susam serpiyoruz 180 derece isitilmis firinda 10 dk pisiriyoruz.

Etli Nohut



Malzemeler

250g nohut
250g kusbasi et
2 tane kuru sogan
siviyag
1 çorba kasigi domates salçasi
karabiber,tuz

Yapilisi

Nohutlari aksamdan islatin...pisirilecegi zaman suyu süzün ve bir tencereye koyun ve kaynamaya birakin...üzerinden arada bir köpükleri alip atin.
Baska bir tencerede inc dogranmis sogan,kusbasi et ve yag koyun...soganlar ve etler pembelesinceye kadar kavrulur.
Sulandirilmis salça ekleyin karistirin. Et pisince süzülmüs nohutlari üzerine ekleyin. Tuz,karabiber ve üzeri örtülecek kadar su koyun ve pisirin.

Ekler Pasta

Merhaba arkadaslar,bu aralar biraz gecikmelerim oluyor,islerim yine yogunlasti,kosturmaca gidiyoruz:))



Malzemeler

Hamuru için

1.5 su bardagi su
100g margarin
1 tatli kasigi toz seker
1 fiske tuz
1.5 su bardagi un
4 adet yumurta

Kremasi için

hazir vanilyali dolgu kremasi veya 500g sütü,4 çorba kasigi un,2 çorba kasigi kakao (dilerseniz),1 su bardagi toz seker,1 poset toz santi ile krema yapabilirsiniz

Üzeri için

hazir çikolata sosu veya dilerseniz 40g bitter çikolatayi 1 çorba kasigi margarinle ben mari usulü eritin
dilediginiz süslemeler

Yapilisi

Bu hamuru profiterol için de kullanabilirsiniz. Tencerenin içine su koyun...üzerine tuz,seker ilave edin...margarin ilave edip eritin...kaynamaya baslayinca yavas yavas unu koyuyoruz...koyulasinca tahta kasikla karistiriyorsunuz...ve kisik ateste pisirin.

Hamuru pisince sogumaya birakin,ara sira karistirin...hamurun sicakligini parmaginizlan kontrol edin...sogumussa içine yumurtalari birer birer karistirip ilave edin...mikserle yumurtalari iyice yedirin...hamurun kivami santi torbasindan sikilacak kivama gelene kadar yumurta ilave edebilirsiniz.

Kivami ayarlaninca hamuru santi torbasina alin,bir parmak boyundan az biraz uzun veya daha az sizin tercihiniz uzun ekler pasta seklini vererek 150 derecede firinin orta katinda yarim saat pisirin...hamuru kabartip kurutun...eyer firinin kapagini açarsaniz hamurunuz çöker...ardindan içlerini kremayla doldurun...eklerimizi benmari usulü ile eritilmi çikolataya batirin eklerlerin üzerine kasikla koyun.

Tuzlu Lokma

Tuzlu lokmanin hamuruna peynir de koya bilirsiniz.



Malzemeler

Hamuru için

aldigi kadar un
2 su bardagi yogurt
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
tuz

Kizartmak için

Siviyag

Yapilisi

Yumurtalar,yogurt,kabartma tozu ve tuzu elinizle kapta karistirin. Ardindan un ekleyerek yogurun ve hamurun kulak memesi yumusakliginda kivama getirin. Ellerinizi yaglayarak siviyagla hamurdan ceviz büyüklügüne getirin ve siviyagla kizartin...afiyet olsun.

Evde lahmacun



Malzemeler

Hamuru için

un
su
tuz
maya

Iç malzemesi

500g kiyma
3 tane domates
3 tane sivri biber
3 tane sogan
maydanoz
karabiber,kimyon,toz aci biber,tuz
1 yemek kasigi domates salçasi
3 yemek kasigi siviyag

Yapilisi

Kulak memesi yumusakliginda hamuru yogurun ve mayalanmasi için bekleyin...ve bezelere ayirin. Tüm iç malzemeyi robotta geçirin ve 1 yemek kasigiyla harçtan açilan hamurun üzerine sürün. Pizza tavasinda pisirin,ve pizza tavasinin kapagini kapatmayin çünkü sulanabilir.

Tarif sevgili Ayseme ait,kendisine tesekkür ederim bu güzel paylasimi için.

Cikolata Soslu Mini Kekler

Geçen aksam yaptim çok lezzetli oluyor herkese tavsiye ederim.



Malzemeler

4 tane yumurta
1 su bardagi pudra sekeri
1 türk kahve fincani siviyag
1 türk kahve fincani süt
1.5 su bardagi un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
200g beyaz çikolata
100g sütsüz çikolata

Yapilisi

Pudra sekeri ve yumurtalari çukur bir kaba alip mikserle kabarincaya kadar çirpin...Siviyag,süt,un kabartma tozu ve vanilyayi ekleyin pürüzsüz bir kek hamuru elde edinceye kadar karistirin.

Kare seklinde büyük bir kek kalibini yaglayip un serpin. Hazirladiginiz hamuru kaliba ince bir kat halinde dökün. Önceden isitilmis 180 dereceye ayarli firinda 25 dk pisirin.

Kek soguyunca 2 cm genisliginde ve 5 cm uzunlugunda küçük küçük dilimleyin. Dilimleri bir izgaranin üzerine dizin. Beyaz çikolatayi benmari usulü eritip keklerin üzerine dökerek kaplayin ve donuncaya kadar bekletin. Sütsüz çikolatayi benmari usulü eritip,keklerin üzerine ip gibi akitarak üzerinde gezdirin. Buzdolabinda 1 saat kadar bekletin...afiyet olsun.


Firinda Kremali Patates



Malzemeler

6-7 adet patates
1 paket krema küçük
1 su bardagi sü
1.5 su bardagi rendelenmis kasar peyniri
1 tatli kasigi pulbiber
1 çay kasigi karabiber
yeterince tuz

Yapilisi

Patateslerin kabuklarini soyun yikayin. Orta kalinlikta yuvarlak yuvarlak dilimleyin. Büyük bir kase içine alin. Krema,süt,1/2 su bardagi kasar peynir,pulbiber,karabiber tuz ilave edin ve kasenin içini güzelce karistirin. Sosla karismis patatesleri sosun içinden alip düzgün bir sekilde firin kabina yerlestirin.

Üzerine sosu gezdirin. 200°c firinda patatesler yumusayincaya kadar pisirin. Firinin ayarini izgara konumuna getirin ve 1 su bardagi kasar perynirini serpistirin. Kasarlar eriyip kizarincaya kadar bekletin. Sicak servis yapin.

Tarif için Meltem arkadasima çok tesekkür ediyorum.

Karisik Pizza



Malzemeler

500g un
yarim çay bardagi siviyag
yarim paket yas maya
1 çorba kasigi toz seker
1 tatli kasigi tuz
yeteri kadar su

Sos için

1 çorba kasigi salça
2 tane domates
1 tatli kasigi kekik
kuru veya taze feslegen (azcik)
2 çorba kasigi zeytinyagi veya siviyag

Harci için

1 çorba kasesi rendelenmis kasar peyniri
yesil biber,kirmizi biber,sari biber
siyah zeytin
yesil zeytin
sosis
salam
sucuk
mantar
domates vs...

Yapilisi

Unu karistirma kabinin içine dökün. Ortasini havuz seklinde açin. Içine yas mayayi,siviyagi ve suyu dökün. Unun üzerine tuzu ve sekeri serpin. Önce havuzun içindeki sivilari karistirin...alabildigi kadar su koyun,yogurmaya baslayin. Hamuru kulak memesi kivamina gelene kadar yogurun. 5 dakika hamuru dinlendirin ve yumurta büyüklügünde bezeleri kesin. Merdaneyle tabak büyüklügünde açin. Yaglanmis firin tepsisine veya yagli kagit üzerine alin.

Sosu için

Bir karistirma kabin içerisine salçayi alin,domatesi rendeleyin. Kekik,feslegen,zeytinyagi ve tuzu koyup çirpma teliyle karistirin.

Kasikla hamurun üzerine döküp esit bir sekilde yayin. Onun üzerine rendelenmis kasar peyniri ve istenilen malzemeleri dograyip serpin ve 5 dakika kadar mayalanmasi için pizzanizi bekletin. Önceden isitilmis 180 derecelik firina koyun...ortalama 10-15 dakika arasi pisirin.

Peynirli kis




Malzemeler

Quiche hamuru

1 su bardagi un
2 yumurtanin sarisi
1/2 tatli kasigi tuz
50g oda sicakliginda tereyag ya da margarin
1 kahve fincani su

Quiche harci

3 yumurta (sarilari ve beyazlari ayrilmis)
1 yumurtanin sarisi (akini iç malzemesine karistirin)
1 kutu hazir krema (200ml)
tuz,karabiber

Iç malzemesi

250g rendelenmis tuzsuz ya da tuzlu beyaz peynir (lor peyniri de olur)
2 yemek kasigi çekirdeksiz dilimlenmis siyah ya da yesil zytin
1 yumurta aki
istage göre 1/2 demet ince kiyilmis maydonoz ya da dereotu (ben kullanmadim)
1 çay bardagi süt
tuz,karabiber,kimyon,kekik

Yapilisi

Un,yumurta sarilari,tuz,minik parçalara ayirdiginiz oda sicakligindaki tereyagi ve suyu karistirip yogurun ve yumusak,kolay sekil alan bir hamur elde edin. Hamuru top sekline getirin ve iç malzemeleriyle harcini hazirlayana kadar dinlendirin. Bu arada rendelenmis beyaz peyniri süt ve yumurta aki ilavesiyle karistirip bulamaç haline getirin. Kiyilmis dereotu ya da maydanoz,tuz,karabiber,kimyon ve kekik ilave ederek iyice karistirip iç malzemesini hazirlayin? Bu arada 4 yumurtanin sarisi (3 tanesinin sarisini ve beyazini ayirmistik,diger yumurtanin da sdece sarisini harcina,akini iç malzemeye kullanmak için ayirmistik ya),1 kutu hazir krema ve yeterince tuz,karabiberi karistirip tel çirpici ile hizlica çirpin.

3 yumurtanin ayirdiginiz beyazlarini da ayrica az miktarda tuz ilavesiyle iyice köpürene ve sertlesene kadar tel çirpici ile çirparak kremali karisima ekleyin. Hafifçe yumurta beyazlarini söndürmeden karistirip bir kenara alin.

Firininizi 180 dereceye ayarlayin.

Hamuru merdane kullanarak bir miktar un yardimiyla genis ve derin bir tart kalibi ya da kek kalibinin (borcam da olur) boyutlarina uygun bir sekilde incecik (tabii ki yirtilmayacak ve seffaflasmayacak incelikte) açin. Bu kisin özelligi ince ve çitir hamurlu olmasi. Açtiginiz hamuru yaglanmis kaliba kenarlari kabin disina hafif çikacak sekilde döseyip fazla hamur kalirsa biçakla kesip alin. Peynirli içi hamurun üzerine yayin. Üzerine hazirladiginiz kremali harcin tamamini gezdirin.

Kisi önceden isittiginiz 180 dereceli firinda 30-40 dakika kadar pisirin. Üzeri bu süre içinde gereginden fazla kizarirsa alüminyum folyoyla örterek pisirmeye devam edin. Hamurun yüksek kenarlari kizarip çitir çitir oldugunda ve iç malzemesindeki sivi çektiginde pismis demektir. Kolay kesebilmek için biraz ilinmasini bekleyin ve dilimleyerek servis yapin.



Tarifi Selin hanimdan aldim kendisine tesekkür ediyorum.

Patatesli pay

Patatesli pay tarifini sevgili Saliha'dan aldim çok lezzetliydi,kendisine paylasimi için tesekkür ediyorum.



Malzemeler

3 yumurta
1 su bardagi siviyag
1 su bardagi yogurt
1 tatli kasigi tuz
1 çay kasigi pulbiber
1 çay kasigi karabiber
1 su bardagi ince dogranmis maydanoz
220g un (2 su bardagi)
1 poset hamur kabartma tozu
3 adet orta boy patates (soyulmus ve nohut büyüklügünde küp dogranmis)
2 yemek kasigi susam

Yapilisi

Yumurtalari mikserin en yüksek devrinde 2-3 dakika çirpin. Siviyag,yogurt,tuz,pulbiber,karabiber ve maydanozu ilave edip çirpmaya devam edin. Unu eleyin ve hamur kabartma tozu ile karistirin. Karisima ekleyip 1 dakika daha çirpin. En son patatesleri ilave edin ve karistirin. 26 cm çapinda yaglanmis kaliba döküp üzerine susam serpin ve 160°c 45-55 dakika pisirin. Firindan çikartip sogutun ve dilimleyerek servis yapin.

Nohutlu pilav



Malzemeler

2 bardak pirinç
yarim su bardagi nohut
3 bardak et suyu ya da su
4 çorba kasigi tereyag
tuz

Yapilisi

Nohutlari bir gece önceden bol suya koyup bekletin. Suyunu degistirip nohutlar yumusayana kadar pisirin. Et suyunu kaynatin ve tuzunu atin. Pirinçleri ve nohutlari ilave edip hepsini pisirin. Yagi eritin ve üzerine dökün. Cok hafif ateste 15 dakika pisirin. Afiyet olsun.

Firinda Tavuk

Kolay tarifimize geçelim:))



Tavuk but,kalça,baget farketmez evde ne varsa. Tavuklarimizi haslayin,haslanmis tavuklari firin tepsisine dizelim. Iki üç tane patatesi yikayip soyun ve elma dilimi seklinde dograyip firina tavuklarimizin yanina koyalim. Domates,biber,sogan hepsini dograyip firin tepsimize dizelim. Üzerine salçali sos yapip dökelim,biraz su dökelim veya hasladigimiz tavugun suyunu dökelim ve firina verelim.

11 Mart 2009 Çarşamba

Salçali Tavuk Baget



Malzemeler

tavuk baget
2 çorba kasigi salça
karabiber,tuz,kekik,pulbiber
siviyag

Yapilisi

Önceden tavuk bagetleri az hasliyalim ve derisini çikaralim. Bir tencerede siviyag dökelim,salçayi az dövelim ateste baharatlari ekleyelim,ve bir su bardagi su koyalim,atese birakip kaynamaya baslayinca tavuk bagetleri ekleyelim suyu az kalana kadar pisirelim.